Over RABC - Geschiedenis


clip_image002.jpg clip_image004.jpg

Royal Antwerp Bicycle Club werd gesticht op 31 maart 1882 en is daarmee de oudste wielerclub van België. In 2007 konden we dus uitgebreid ons 125-jarig bestaan vieren. Het is trouwens in de schoot van onze club dat later de Belgische Wielerbond werd opgericht. Ter gelegenheid van dit jubileum werden we samen met de rennersafdeling ontvangen op het Antwerpse Stadhuis door burgemeester Patrick Janssens en Schepen van Sport Ludo Van Campenhout.

Ter gelegenheid van ons jubileumjaar 2007 werd onze boeiende en bloeiende clubgeschiedenis neergeschreven door Willy De Laet. Het lijvig naslagwerk met anekdotes en verhalen uit 125 jaar RABC is nog steeds verkrijgbaar op het secretariaat van de club. Het boek “125 jaar Royal Antwerp Bicycle Club” werd voorgesteld tijdens een tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Brasschaat. Oud-kampioenen en renners van RABC maakten daar hun opwachting in het bijzijn van de kleinzoon en achterkleinzoon van onze medestichter Emile de Beukelaer.

clip_image008.jpg clip_image014.jpg clip_image006.jpg

Maar het hoogtepunt voor de wielertoeristenafdeling was natuurlijk de wielermarathon Parijs- Brasschaat. In één ruk meer dan 400 km vanuit de Franse hoofdstad naar het Louis De Winterstadion in Brasschaat. Vertrokken om 3 uur 's nachts aan de voet van de Eiffeltoren, geëscorteerd door de Parijse politie tot buiten de stad, door de donkere nacht, over de Muur van Geraardsbergen, hebben we de rit onder gunstige weersomstandigheden tot een goed einde gebracht. Onvergetelijk was ook het moment waarop we als peloton van meer dan 80 renners door de Waaslandtunnel reden, die voor de gelegenheid verkeersvrij werd gemaakt. Opgewacht door vele honderden familieleden en sympathisanten werden we getrakteerd op een kippenvelmoment bij het binnenrijden van het stadion. Foto's van dit evenement vind je onder de rubriek foto's.
 
 parijs26.jpg parijs2.jpg
 
Alhoewel RABC werd opgericht door wielertoeristen, heeft de club een ongeëvenaard rennersverleden. Vele grote kampioenen maakten deel uit van de “Great Old” zoals de club toen werd genoemd. Het absolute sportieve hoogtepunt was 1957. Toen telde RABC met Rik Van Steenbergen, Louis Proost en Yvonne Reynders liefst drie wereldkampioenen in haar rangen.

In 1969 splitste RABC in een renners- en een wielertoeristenafdeling. Dit luidde een aantal vernieuwingen in. Via de Achtkamp van Brasschaat en de X Wintersporten van Antwerpen kwamen vele jonge krachten de club versterken. Jaar na jaar was RABC zo goed als onklopbaar in de meervoudige sporten en in de toen heftig betwiste interclubtijdritten.

Naast wielertoerisme, was RABC een pionier op het vlak van de triathlon in België. Nog steeds is de eerste Belgische deelnemer aan de Iron Man Triathlon van Hawaii, Wilfried Van Aken, een actief lid van onze club. RABC richtte ook als één van de eersten veldtoertochten in.

Met meer dan 200 aangesloten leden bij de Wielerbond Vlaanderen, behoort RABC op dit moment bij de grootste clubs in België.

In 2012 vierde onze club haar 130-jarig bestaan. Een diamanten en platina jubileum samen! Dat jubileumjaar werd gekenmerkt door de introductie van een nieuwe clubtrui.

 


Deze website wordt gepubliceerd door de vzw Royal Antwerp Bicycle Club, wielertoeristen te Brasschaat.
Klik hier voor de gebruiksvoorwaarden van de website.